FUN FACTS OVER EUROMUNTEN EN -BILJETTEN

Jouw Finance2021-08-26

Weet jij uit je hoofd hoe briefjes van € 10,- of € 50,- eruitzien? Welke kleur hebben ze? Wat staat erop? Ergens in Europa is lang nagedacht over het uiterlijk van ons geld. Door wie en waar? En wat betekenen de afbeeldingen die erop staan? Tinka zocht het voor je uit.

PALEIS, MEESTERWERK OF WILLEM-ALEXANDER

Sinds 2002 betalen we – in Nederland en achttien andere lidstaten van de Europese Unie (EU) – met de euro. Per land is elke euromunt anders. De gemeenschappelijke kant, met de kaart van Europa, is in alle landen gelijk, maar de andere zijde is per land verschillend. Zo staat op euro's die in Nederland zijn gedrukt ofwel (toenmalig) koningin Beatrix ofwel koning Willem-Alexander. Andere landen kozen voor afbeeldingen van paleizen, nationale vlaggen of bijvoorbeeld meesterwerken van kunstenaars. In Portugal werd het beeld op de munt bepaald door een prijsvraag: de keuze viel op oude koninklijke zegels en vaandels.

WAAROM STAAN ER BRUGGEN OP EUROBILJETTEN?

Onze biljetten zijn in alle EU-landen gelijk. We zijn ondertussen aan onze tweede serie toe. De nieuwe, zogenoemde 'Europaserie' heeft verbeterde echtheidskenmerken en de biljetten gaan langer mee. 'Maar ze zien er hetzelfde uit, toch?' vraag je nu misschien. Op het eerste gezicht zou je dat zeggen. Maar Reinhold Gerstetter, een ontwerper uit Berlijn, gaf de bankbiljetten onder andere helderder kleuren en zorgde dat de bruggen op de achterkant er meer driedimensionaal uitzien.

Wat die bruggen betekenen? Ze symboliseren de communicatie tussen alle mensen in Europa en tussen Europa en de rest van de wereld. En wist je dat die bruggen ook de bouwstijlen uit verschillende perioden van Europa verbeelden? Een overzicht van welke stijl en kleur je op welk biljet vindt:

  • Grijs € 5,- klassiek

  • Rood € 10,- romaans

  • Blauw € 20,- gotisch

  • Oranje € 50,- renaissance

  • Groen € 100,- barok en rococo

  • Geelbruin € 200,- negentiende-eeuwse ijzer-en-glasarchitectuur

Valt het je op dat € 500,- er niet bij staat? Dat klopt, want sinds 2019 wordt dit bankbiljet niet meer gedrukt.

Zelf bekijken? De Europese Centrale Bank (ECB) heeft alle bankbiljetten in 3D afgebeeld


ZIJN DEZE VIER EUROKENMERKEN JOU OOIT OPGEVALLEN?

- Als je meerdere bankbiljetten naast elkaar legt, staan er waarschijnlijk verschillende handtekeningen op. Ze zijn allemaal geldig, maar afkomstig van vier verschillende presidenten van de ECB.

- Op de nieuwere biljetten vind je het woord 'euro' in drie talen: Latijns (EURO), Grieks (EYPΩ) Cyrillisch (EBPO).

- Pak eens een euromunt en zoek de letters LL. Het zijn de initialen van Luc Luycx, de ontwerper van de internationale muntzijde.

- Elk biljet heeft echtheidskenmerken. Op de nieuwe serie is in twee van die kenmerken een portret van Europa verwerkt. Benieuwd of je ze vindt!

Gebruik jij nog contant geld? Of doe je jouw betalingen en aankopen online? Ontdek in deze blogpost of we toeleven naar een cashless society.

(Bron: Europese Centrale Bank)