BETAAL JIJ NOG WEL EENS CONTANT?

Shopping2021-07-30

Betalen met je smartwatch. Een tikkie overmaken met je telefoon. Contactloos pinnen. Hoe betaalde jij toen die online mogelijkheden nog niet bestonden?

PINNEN BIJ HET DRAAIORGEL

De tijd van boodschappen contant betalen en jaarlijks je spaarpot legen bij de bank, lijkt lang geleden. Zelfs bij de collectant aan huis en het draaiorgel in de stad kun je pinnen. En voor geld storten moet je juist steeds vaker geld betalen. Wanneer had jij voor het laatst brief- of muntgeld in je handen? Moeten we ons voorbereiden op een 'cashless society', een samenleving waarin contant geld niet meer bestaat?

CORONA VERSNELT ONLINE BETALEN

Nu we zoveel aankopen en betalingen online doen, is het de vraag of fysiek geld nog nuttig is. Daarover denken mensen heel verschillend. Dat de hoeveelheid contant geld afneemt is een feit en de coronapandemie heeft die ontwikkeling versneld. Een paar cijfers:

- In 2020 werd 21 % van de aankopen in Nederland contant betaald, terwijl dat in 2010 nog 65 % was

- Sinds vijf jaar kunnen we contactloos pinnen, ondertussen doen we in Nederland 63 % van onze betalingen op die manier

- Ouderen die vóór corona vasthielden aan betalen met contant geld, stapten toch snel over tijdens de pandemie. Onder 75-plussers steeg het elektronisch betalen in een jaar van 42 % naar 66 %

(Onderzoek De Nederlandse Bank – Betalen aan de kassa 2020)


WAAROM CONTANT GELD OOK VOORDELEN HEEFT

Digitaal betalen gaat snel, is overal mogelijk en maakt bijvoorbeeld betalen in het buitenland gemakkelijker. Maar zijn er ook nadelen? Uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat de helft van de Nederlanders cash geld wil behouden. Er zijn - ook volgens het Nationaal Instituut voor Budget Informatie (Nibud) - verschillende redenen waarom het behoud van contant geld zo gek niet is, bijvoorbeeld:

  • Help, het internet ligt eruit

Alles wat digitaal gebeurt, kan een storing krijgen. Daarom adviseert het Nibud (Nationaal Instituut voor Budget Informatie) om altijd een beetje contant geld in huis te hebben.

  • Budgetteren moet je leren

Door het gemak van online betalen, mis je soms het overzicht van hoeveel geld je uitgeeft. Zo leren kinderen sneller goed omgaan met geld als ze het fysiek vasthouden en zien hoeveel het is.

Tips over budgetteren met en zonder contant geld vind je bij het Nibud

  • Je partner verrassen

Heb je een gezamenlijke rekening met je partner en wil je juist dat hij/zij nog niet ziet waar je een cadeautje hebt gekocht? Dan is contant betalen best handig.

WORDT NEDERLAND EEN 'CASHLESS SOCIETY'?

Zowel online als contant betalen hebben voor- en nadelen. Daar kwamen ze in Zweden ook achter; in 2023 zou Zweden het eerste land worden met alleen maar digitale betalingen. De bevolking bleek het daar niet mee eens en er is ondertussen een wet die ervoor zorgt dat contant betalen een recht is.

We hebben uiteraard geen glazen bol. Het lijkt waarschijnlijk dat we steeds minder contant geld gaan gebruiken, maar voorlopig geen geheel cashloze samenleving worden. Zo verwacht driekwart van de Nederlanders dat ze over vijf jaar nog af en toe met contant geld zal betalen (DNB).

Houd jij ervan om online te regelen wat online kan, en ken je onze Tinka-app nog niet? Lees onze blogpost over het voorkomen van jouw betaalirritaties